22° / 7° Clar

Gimenells i Pla de la Font: Un Indret Especial del Segrià

El nostre municipi disposa d'indrets dignes de ser visitats per la seva bellesa i peculiaritat.

DIJOUS 31 DESEMBRE 2020

Començarem pel nostre Castell situat a les afores del municipi en direcció Sucs. És un Castell restaurat recentment i que ha viscut moltes històries ja que té més de 1000 anys. La seva visita és perfecta per complementar una ruta en bicicleta o per gaudir de les seves vistes on es pot observar tots els dominis de la Vall de Camarasa i el territori del Pla de la Font.

Gimenells i Pla de la Font són municipis on hi ha molts camins i carreteres secundàries que dónen accés a l'abundància d'hectàrees destinades a terrenys rústics, finques i boscos. Això fa que aquestes vies d'accés siguin perfectes per gaudir d'una jornada amb bicicleta tot terreny (BTT) i al mateix temps gaudir d'unes vistes úniques passant pel Castell de Gimenells o per la Zona del Mirador de Pla de la Font de la que a continuació parlarem ...

El Mirador de Pla de la Font situat a dalt d'un turó envoltat de pins és una de les zones del municipi on es pot gaudir d'unes vistes úniques. Tenint la sort de que la nostra zona és una zona poc modificada per la mà de l'esser humà i això fa que una vegada a dalt del mirador només veguem que verd, verd i més verd, com les pinedes, serres, zones de secà amb arbustos... o si girem vista podrem veure embassaments i tot el terreny destinat al cultiu de cereals, farratges o fruiters on els nostres pagessos treballen dia a dia.

Ens anem apropant al nucli urbà de Gimenells. Un altre indret digne de visitar és l'antic Centre Tecnològic de Colonizació (actualment propietat de l'IRTA) situat a les afores del casc urbà en direcció Sucs on encara es conserven la totalitat de les instal·lacions com les vaqueries, les cases dels treballadors, sales d'experimentació, la plaça central... És un petit poblat actualment gairebé deshabitat però restaurat i mantenit al 100% on el blanc de les façanes i el verd de la vegetació predomina per tot arreu. Ara mateix un dels edificis del Centre està destinat a la gastronomia on el grup Malena a càrrec del conegut Xixo, ha obert el seu restaurant oferint una cuina única, variada i de qualitat on la natura i la gastronomia es combinen de la millor manera possible.

La gastronomia no s'acaba aquí. El nostre municipi compta amb molts Bars i Restaurants que es transformen depenent del moment del dia: pel matí les cartes, els puros i els cigalons són els tres ingredients fundamentals que els més grans del poble (i no tan grans) necessiten per passar un matí en companyia i no avorrir-se; Ara, la cosa canvia quan s'apropa l'hora del dinar. Les estovalles comencen a predominar en les taules, les cuines comencen a fumejar i els productes més naturals de la nostra terra i la bona mà de les cuineres experienciades que porten els negocis culinaris del nostre municipi fan gaudir al visitant d'uns sabors únics, autèntics i naturals.

Ja ens hem endinsat en el cor del nostre poble i ara hem de parlar del nostre casc urbà de Gimenells. La zona propera a la Plaça Espanya (on està situada la nostra Esglèsia de la Verge del Roser i on es situa el nostre Ajuntament) és un dels llocs més emblemàtics del poble de Gimenells on conserva el blanc i les porxades típiques dels pobles sud americans ja que aquesta zona va ser dissenyada durant el període de colonització pel prestigiós arquitecte Alejandro de la Sota reconegut mundialment per haver sigut el que va donar forma a tots els pobles colonitzats durant l'època. Pla de la Font també conserva aquest toc peculiar d'aquests pobles sobretot pel que fa als habitatges propers a l'esglèsia de Sant Josep Obrer i l'Ajuntament. Gimenells i Pla de la Font és un municipi bonic on tota persona que ve de fora sempre diu el mateix "teniu un poble molt bonic, amb molt bona presència i acollidor". Això no es degut a una bellesa inexplicable, l'amplitud dels seus carrers, els habitatges baixos, la preocupació dels nostres habitants per tenir la seva façana ben neta i pintada, la quantitat de zones verdes i el seu constant manteniment, són factors que expliquen aquesta impressió dels nostres visitants.

Si ens anem en direcció Lleida trobarem Santa Maria de Gimenells. Un grup de cases amb història ja que la seva existència és deguda pel senyor Ramón Albó que en els seus temps va fundar l'OTA (Obra Tutelar Agrària de Menors). Avui dia consta d'un seguit d'habitatges on encara resideixen families formades per persones que al seu dia van ingressar en aquest projecte destinat a nens que havien perdut la seva família durant la Guerra Civil. Aquests habitatges estàn juntament amb edificis que alguns en desús i d'altres habilitats com l'antic menjador, les oficines, les antigues cases dels tutors... totes elles edificacions peculiars i amb moltes històries per contar.

La proximitat al circuit d'Alcarràs famós per les seves instal·lacions i extensió de terreny fa que el nostre poble de Gimenells sigui un lloc de pas per gaudir de la gastronomia, per fer compres o com a lloc d'evasió i tranquilitat després d'una jornada motoritzada. Gimenells té una relació molt estreta amb el motor ja que en dues ocasions ha sigut el lloc on s'han celebrat campionats de Catalunya i Espanya de Supermotard. Jornades de soroll i emoció, en un poble tan tranquil, contrastos inexplicables on el nostre Gimenells va ser Mónaco per un dia en un parell d'ocasions.

Galeria d'imatges