Esteu aquí: Inici El Municipi Història
Accions del document

Història

per Administrador darrera modificació 06/07/2009 09:16

Història

El pas de la Via Romana de Tàrraco a Cesaraugusta a prop de Gimenells va propiciar la cristianització de la zona. El topònim àrab ‘chimia’ , amb el significat de ‘capella’, va donar origen al nom de Gimenells. Possiblement els escassos cristians (mossàrabs) que van resistir l’impacte de la Musulmanització (714), van conservar la seva fe en aquesta capella situada en el seu antic castell. La primera menció documentada que tenim sobre el nostre poble arrenca del 1092 com a part del regne de Monzón en zona frontera davant la musulmanitzada Lareda.

Anem molt ràpidament endavant en el temps ja que la nostra història comença a l’any 1928 quan D. Ramón Albó, jutge de Menors de Barcelona, compra Gimenells al marquès d’Alfarràs, on ubicarà la Obra Tutelar Agrària (OTA).
A l’any 1929-30 s’instal•len els primers regadius. El canal ja arribava a la zona al 1910.

El dia 29 de juliol de 1943 s’autoritza l’expropiació i compra de 1380 hectàrees, a la Obra Tutelar Agrària, per fer lots a Gimenells. En aquest mateix any es compra a Vallmanya 256 hectàrees del ‘Pla de la Vaqueria’. El terme de Gimenells acabaria format per:  Gimenells Vaqueria (part), Gimenells OTA i Roques Blanques. A l’any 1943-44, s’estableixen 12 colons. Es tracta de famílies d’andalusos que s’anomenaven ‘de tutela’, aquests eren: Fco. Pérez, Salvador Rico, Domingo López, Paco Salvador, Cristóbal Martínez, Juan Ramón, Juan Lorenzo, Juan Rueda, Miguel Segura, Juan Mañas i José Martínez.

En aquesta època ja vivien famílies assentades en petites construccions disseminades per la finca. Eren els ‘parcers’ del marquès d’Alfarràs. Algunes de les famílies eren: Jaume Llobet, Cornelio Capdevila, Josep Capdevila, Ramón Tomàs, Fermí Callen, Fco. Gatius, Ricardo Dolset, Josep Fargues, Lluis Begué, Ramón Roure, Enrique Roure, Salvador Roure i Enrique Botanch, tots ells d’origen català.
Tot això només era el principi, ja que en aquest  temps es produïa un èxode des d’Aragó en cerca de terres.

A l’any 1944-45, Gimenells es veu afectat per una epidèmia de paludisme. El paludisme aniria perdent activitat després de la construcció de desaigües i l’ocupació de les vivendes acabades.
Al 1946 Gimenells registra un augment de la població amb un cens de 65 colons. Per un altre costat el Centre Tècnic de Gimenells està totalment finalitzat i a disposició de portar a terme la seva tasca colonitzadora.

El Centre Tecnològic, serà el quartell general de tots  els enginyers de Colonització. Avui aquest centre està destinat a camp d’experimentació del IRTA. Gimenells, serà el poble pilot de tota una sèrie que s’aniran colonitzant pel mateix sistema.
El dia 1 de juliol de 1947 s’inaugura oficialment el poble de Gimenells, el poble de Gimenells comença a escriure la seva història.

Comença a fer la seva aparició al front de ‘juventudes’ i la ‘sección femenina’, elaborant grups de joves que es dediquen a fomentar danses i altres a l’esport.

Al 1959 es crea la parròquia de Gimenells. S’elegeix com a patrona a la Verge del Rosari i com a patró a Sant Isidre.

Al 1963 es construeix un depòsit elevat de reserva pel proveïment d’aigua de Gimenells. L’any següent es celebra el XXV aniversari de la fundació del Institut Nacional de Colonització.

Al 1991 es produeix la segregació del municipi d’Alpicat i neix el municipi de Gimenells – Pla de la Font.

 

 

 

 

Ajuntament de Gimenells
i Pla de la Font

Pl. Espanya, 13
25112 Gimenells
(Lleida)
Telf: 973 748 084
Fax: 973 748 246
correu-e

Projecte desenvolupat per: logo Semic